Ga naar hoofdinhoud

NIEUWS

Circulair (ontwerpen/bouwen)

Circulair bouwen is een belangrijk thema in de bouwsector. Het gaat om het zuinig omgaan met beschikbare grondstoffen en het terugdringen van de milieubelasting van materialen. Er zijn echter nog veel vragen over hoe je circulair bouwen definieert, hoe je circulariteit meet, wat een circulair ontwerp is of circulaire uitvraag is, en hoe je de materiaaldata van een bouwwerk zo goed mogelijk vastlegt. Een aantal randvoorwaarden om circulair te werken is nog niet goed geregeld. Landelijk beleid Nederland circulair in 2050 bevat het nationale beleid.

Er is dus nog veel onduidelijkheid rond dit thema en toch zijn veel, heel veel bedrijven en instanties die claimen ‘circulair’ te werken.

Van architecten en ontwerpers wordt verlangt dat je materiaal gebruikt uit ‘donor projecten’, dat je meubelen ontwerp die weer uit elkaar kunnen worden gehaald en het moet er ook nog uitnodigend uitzien. Ga er maar aan staan.

Ik zie dit als ontwerpen met legosteenjes, fischertechniek en mecano tegelijk. Wat ik me wel kan voorstellen is een goed visueel ontwerp maken en dan kijken wat je aan materialen uit andere gebouwen gebruiken. Maar dan loop je alweer direct aan tegen wet en regelgevingen als isolatie warde glad, deurhoogtes, trap verhouding op en aantrede enz enz.

Dus dan wordt er snel gegrepen naar hergebruik van een sportvoer voor tafelbladen, gevelbetimmeringen in stroken gezaagd voor balies en/of kastenwanden, stoeptegels omdraaien en binnen neer leggen enz enz. en dan zo verwerkt dat wel goed ziet dat het een circulair materiaal is en dat je dus goed bezig bent! Je verlengt hiermee wel de gebruiksduur van een materiaal maar laat het maar een rondje extra mee draaien in de cyclus van bouwen.

Natuurlijk moeten we stoppen (of in ieder geval minder) gebruik maken van onze spaarzame grondstoffen. Dus hergebruik van grondstoffen in gerecycleerde vorm is een betere / fraaiere optie.

Er  zijn verschillende fabrikanten die produceten maken van ingenomen producten bij het slopen van interieurs en gebouwen. Hier valt te denken aan gerecyclede kozijnen (uit elkaar gehaald, schoon gemaakt in stroken gezaagd, gevingerlast en weer als kozijn geproduceerd), tapijttegels (van verschillende fabrikanten ingenomen, uit elkaar gehaald, verwerkt tot nieuwe grondstoffen en weer verwerkt tot nieuwe toffe tegels), spaanplaat/hpl (kastenwanden/balies ed zorgvuldige gesloopt, versnippert en weer als basis materiaal gebruikt voor nieuw spaanplaat. Er zijn bedrijven die het als business model hebben om circulaire (urban mining) producten aan te bieden die geen 2e hands uiterlijk hebben!

Hiermee kunnen we de grondstoffen een aantal keren opnieuw gebruiken op een gelijkwaardig niveau. Dus echt recyclen en niet downcyclen. Verwerken tot verpakkingsmateriaal of verbranden kan altijd nog.

Naast deze materialen zijn er ook nog legio producten die gemaakt zijn van bioplastics, gerecyclede visnetten, petflessen en bijvoorbeeld schimmels. Hier kunnen ook fraaie interieuronderdelen worden ontworpen.

Interesse om een keer van gedachte te wisselen hoe we voor jullie een verantwoord verbouw/interieurontwerp kunnen ontwerpen en begeleiden? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Andere nieuwsberichten

Back To Top