Ga naar hoofdinhoud

NIEUWS

We zijn alvast begonnen met verduurzamen!

Afgelopen week werd ik uitgenodigd om te komen praten bij een particulier, ze hadden vragen bij de inrichting van hun keuken en slaapkamer.

Zelf hadden ze al wat geschetst (in sketchup) en de keuken leverancier had al een prachtig 3d plaatje gemaakt.

Bij aankomst zag ik dat het pand (uit 1870) volledig in de stijgers stond met een grote container voor de deur.

‘We zijn alvast begonnen met verduurzamen, goed hé’ was t eerste wat ze vertelde.

Natuurlijk is dat goed. Dak geheel gerenoveerd, isolatie erop, nieuwe pannen, zonnepanelen, dubbelglas, warmtepomp, voorbereidingen voor vloerverwarming op de bg en etage.

Binnen lieten ze met trots de vernieuwde badkamer en toilet zien, wand die hebben ze direct laten vervangen een paar jaar gelden toen ze de woning hadden gekocht .

De aannemer had een tekeningetje gemaakt voor een vergunningsaanvraag voor sloop van een lekke serre en een aanbouw aan de achterzijde.

Jammer!

Na de rondgang kwamen we in de keuken (waar t allemaal om ging) en bogen ons over de tekeningen.

‘en wat vind je ervan?’

Tandenknarsend moest ik bekennen dat ik de verduurzamingsactie kon waarderen maar het jammer vind dat ze nu pas een interieurarchitect hebben gevraagd om mee te denken.

Ten eerste had de badkamer beter uitgekomen op een andere plaats op de etage, zodat deze beter toegankelijk was vanuit de slaapkamer met een mogelijkheid tot een tweede badkamer voor de kinderen.

Ten tweede was de nieuwe aanbouw zo gesitueerd dat deze compleet in t donker was gepland waardoor de keuken ook overwegend donker zijn. Plus lastig bereikbaar vanuit de woonkamer.

Daarbij waren er nog op de bg een aantal andere ruimten die onlogisch en onpraktisch waren en relatief simpel konden worden geüpgraded.

En dan hebben we het nog niet over hoe de ruimtes in te richten.

De aannemer begint binnenkort met de uitbouw en het binnen isoleren van de wanden.

De keuken moet besteld worden ivm levertijd.

En nu?

Aan de keuken tafel hebben we een aantal schetsen gemaakt hoe de plattegronden te verbeteren. Deze werken we digitaal uit en gaan dan in gesprek met de aannemer om dit kosten neutraal aan te passen.

Dit kost een hoop extra tijd, creativiteit en flexibiliteit van alle partijen dat vooraf in alle rust, overweging en interactie beter en naar alle waarschijnlijkheid goedkoper had gekund.

Blij met de opdracht en de uitdaging gaan we natuurlijk verder met dit project. Maar het is wel exemplarisch hoe er steeds vaker word gewerkt!

En dan heb ik het niet alleen over particulieren! Ik kan een dergelijk verhaal schrijven over een ondernemer die vrijwel op dezelfde manier tewerk ging bij het verbouwen ven herinrichten van zijn kantoor waarbij hij uiteindelijk vast liep.

DUS?

Als je met plannen rondloopt om je woning of bedrijf te verduurzamen bel – mail – app een interieurarchitect (liefst mij natuurlijk) om in eerste instantie een inhoudelijk plan te laten maken en stem daar de verduurzaming op af!

Wanneer spreken we af voor een inspirerend gesprek?

Andere nieuwsberichten

Back To Top