Ga naar hoofdinhoud

Onlangs was ik in gesprek met een relatie (interieurbouwer) en na een tijdje kreeg ik het gevoel dat hij een heel ander beeld had van wat een interieurarchitect daadwerkelijk kan betekenen. Ook, met name, voor hun klanten. Omdat de tijd het niet toeliet en we verwikkeld waren in technische details voor de uitvoering van een door ons gemaakt plan, liet ik het maar even voor wat t was.

Een paar dagen later verbaasde ik me door de opmerking van een aannemer ‘oh, doe jij ook de bouwkundige uitwerking en vergunningsaanvraag?’

Dat particulieren niet het onderscheid kunnen maken tussen een stylist, interieurontwerper, interieurarchitect en een bouwkundig architect is te begrijpen, er zijn veel overlappingen tussen de verschillende disciplines. Maar bij bedrijven waar je regelmatig voor hebt gewerkt is er toch nog wel werk aan de winkel.

Een aantal jaren geleden ben ik een tijdje lid geweest van BNI (nee niet de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten) maar het business netwerk.

Bij ieder wekelijkse ontbijt sessie om 7 uur ’s morgens, stelde iedereen zich weer voor en vertelde ze wat ze deden en waar ze naar opzoek waren. Sommigen hadden iedere keer een goed en inspireerde tekst (van max 1 minuut), andere vertelde steeds hetzelfde verhaaltje. Je kunt er van vinden wat je wilt, maar het werkt wel. Zelfs nu weet ik nog van een aantal leden redelijk goed wat ze doen en hoe ze in de markt staan. Ik hoop dat ze het van mij ook nog weten.

Misschien moeten wij als interieurarchitecten dit gebruik volgen. Bij iedere kennismaking, presentatie, lift gesprekje snel even vertellen wie je bent en wat je doet. En waar de verschillen liggen met aangrenzende disciplines.

Bijvoorbeeld:

Hallo ik ben Peter Klemann, en werk als vertaler. He, zul je denken je bent toch interieurarchietct? Inderdaad ik vertaal wensen, ideeen tot passende, creatieve en uitvoerbaren bouw/verbouwplannen. Er zijn verschillende beroepsgroepen die in het zelfde werkterrein opereren maar er zijn duidelijk wel verschillen. Zoals:

De interieurstylist, geeft adviezen om het interieur ‘mooier’ te maken met kleuren, materialen en accessoires.

De interieurontwerper, geven ook dergelijke adviezen maar maken eerst een ruimtelijk ontwerp en kunnen klein bouwkundige adviezen geven.

De interieurarchitect, is gelijk geschakeld met een (bouwkundig)architect maar heeft als specialisatie ‘interieur’. Met andere woorden zij ontwerpen met als startpunt het interieur. Of het nu een woonhuis of een ander gebouw is. Dit kan gaan om één ruimte, nieuwe routing/functie, dag-licht, installatie kleuren/materialen, vormgeving van een verbouwing of een geheel nieuw pand.

De werkzaamheden van de interieurstylist en interieurontwerper zijn een klein onderdeel van de werkzaamheden van de interieurarchitect.

Voorbeelden hiervan zijn te vinden op onze website. Geïnteresseerd wat wij voor u kunnen betekenen? We maken graag een afspraak om dit verder met u te bespreken.

Back To Top