Ga naar hoofdinhoud

st 514 zilte melis (meliskerke)

Aan de buitenkant denk je aan een pastorie. De gevelsteen naast de voordeur zegt dat de eerste steen op 9 november 1904 is gelegd door L. Aalderts, predikant in Westkapelle. Achter de met statige raampartijen symmetrisch ingedeelde gevel gaat sinds december 2018 een Bed and Breakfast schuil: De Zilte Melis.

Nadat hij het huis kocht werd het volledig gestript, er bleef slechts één dragende muur overeind. Ondanks de respectabele leeftijd van het pand is het geen monument. In 1966 werd de gevel opgehoogd om ruimte te maken voor een volwaardige eerste verdieping. Dertig jaar later werd de benedenverdieping aan de achterzijde uitgebouwd. Het was ooit een parochiehuis, een dierenarts hield er praktijk en de laatste periode was het ‘gewoon’ woonhuis. We hebben indeling tot in detail bepaald en uitgewerkt. Waarna we de diverse vergunningen, die nogal wat voeten in de aarde heeft gehad, verzorgd.  Zoals vaak is ook hier het werk van een interieurarchitect achteraf nauwelijks meer zichtbaar.

De B&B telt in totaal vijf kamers, drie beneden en twee op de zolderverdieping. De kleinste heeft een oppervlakte van 18 vierkante meter, de grootste 38 vierkante meter. De zolderkamers zijn elk voorzien van een ruim buitenterras, met zicht op de duinen. Frans: ,,Daar bovenin was het woekeren met de ruimte. Toch zijn we erin geslaagd elke kamer een afgescheiden slaap- en zithoek te geven en een afgesloten badkamer. Zodat je op die zolder toch een luxe aantreft.”

Wie de sfeer van de inrichting wil treffen, kan niet ontkomen aan de zwarte metalen elementen die veelvuldig zijn toegepast voor muurkasten en meubels. Kortom in de woning is veel maatwerk toegepast. Onze ervaring is dat mensen die kwaliteit van de inrichting aanvoelen, die luxe wordt prettig gevonden. In de grootste kamer is de badkamer afgescheiden met glazen schuifdeuren waarin datzelfde profiel is aangebracht.”

De wanden van de kamers zijn wit met frisse kleuren blauw en groen. In de badkamers zijn de wanden voorzien van een speciaal soort Italiaans behang: met prints bedrukt polyester dat geschikt is voor natte ruimtes. Ook de muren achter de bedden hebben steeds andere accenten gekregen. ,,Geen één kamer is hetzelfde, maar de sfeer is in elke kamer herkenbaar”, zegt de eigenaar.

De tuin is verhard, daar kunnen bezoekers hun auto parkeren. Ook is er genoeg plaats voor de zelf meegenomen fietsten.  Tegen het huis aan staat een ouderwetse waterpomp die alle verbouwingen heeft overleefd. Eén haal aan de zwengel en er stroomt water.

In de voormalige, van het huis los staande garage is nu een vakantiewoning voor vier personen ondergebracht, ‘t Schuurtje. Zwart gepotdekseld met rode pannen. Een ouderwets ogende maar toch nieuwe gietijzeren trap leidt naar de vide, waar een van de twee slaapruimtes is.

uitvoering bouw: kroes bouwbedrijf
uitvoering interieur: lavoir projectinrichting
fotografie: josegrafie

Omgevingsaanvraag en artist impressions

Facts

Totale omvang interieurproject

270

m2

Doorlooptijd
van schets tot oplevering

14

maanden

Klanttevredenheid na oplevering

8,8

/10

Rondkijken

> Bekijk “the making of” op Facebook

Reacties

Soortgelijke projecten

Back To Top