Ga naar hoofdinhoud

NIEUWS

Duurzaamheid

Duurzaamheid in de interieurarchitectuur branche is al een oud gegeven. Van massief zijn we naar fineer gegaan. En aansluitend naar een kunststof of composiet. Dit geld voor zowel hout als natuursteen materialen.

Als er indertijd gevraagd werd wat je het liefst toe paste was dat steevast ‘natuurlijke, eerlijke’ materialen. Want deze waren duurzaam en eerlijk.

Tot er een bewustwording kwam op hoe duurzaam is het dan echt om een boom helemaal uit de binnen landen van Brazilië te halen. Een boom die er meer dan 100 jaar stond en speciaal voor jou gekapt werd! Dus het Zuid-Amerikaanse hardhout was ineens niet meer duurzaam. Terwijl het wel erg lang mee ging.

Dan maar het iets minder kwalitatieve Europese hout gebruiken. Maar deze moest je dan wel met een chemisch goedje beschermen tegen onze weersinvloeden. Toch ook weer niet zo duurzaam, toch? Echter ging wel weer langer mee.

Onlangs werd ik weer geconfronteerd het begrip ‘duurzaamheid’. De context was verwarrend dus ik dacht laat ik google een vragen ‘wat is duurzaamheid’?

Duurzaamheid is een breed begrip dat gaat over onderwerpen in de menselijke wereld, van economie tot technologie, milieu en sociale wetenschappen. Het zijn veelbesproken onderwerpen. Bijvoorbeeld over de vermindering van CO2-uitstoot of gebruik van groene energie. Het organiserend principe voor duurzaamheid is duurzame ontwikkeling, die vier met elkaar verbonden domeinen omvat: ecologie, economie, politiek en cultuur. Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die tegemoetkomt aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen. Het gaat hierbij om economische, sociale en leefomgevingsbehoeften.

Om kort te gaan, het is een begrip, dat als je je verhaal maar goed formuleert je altijd duurzaam bent!

Je oude diesel van 20 jaar oud is een goed voorbeeld van duurzaamheid! Omdat je geen nieuwe aanschaft en dus geen nieuwe grondstoffen ‘verbruikt’.

Of toch niet, omdat hij wel veel onderhoud vraagt en niet al te zuinig meer rijd?

Beter om elektrisch te rijden? Het schijnt dat de batterijen zijn gemaakt van zeldzame grondstoffen die uit Azië komen en de rest van auto tegenwoordig grotendeels geproduceerd van gerecyclede materialen. Aan de ander kant rij je (als het goed is) op hernieuwbare energie en het onderhoud is nagenoeg te verwaarlozen tov een verbrandingsmotor. Dus vrijwel geen ‘extra’ uitstoot.

Of het toepassen van een massief houten parketvloer is enorm duurzaam. Hij gaat lang mee én hebt een hoop co2 opgeslagen tijdens de groei van de boom!

Of toch niet? Omdat het kappen van een boom de co2 opname verstoord. En nog maar niet te spreken over de machines die de boom moeten prepareren tot een fraai plankje parket.

Is het dan toch niet beter om een pvc vloertje te leggen? De grondstoffen zijn tegenwoordig van afval/restproducten gemaakt. De energie van de fabrieken doorgaan middels zonnepanelen opgewekt. En de levensduur is ruim minsten zo lang dat als je het niet meer leuk vind het nog niet is versleten.

Zo zijn er nog veel meer voorbeeld en te geven dat de discussie over duurzaamheid een lastige.

Het advies is om goed naar  jezelf en dus ook het ontwerp van je gebouw/interieur te kijken en een keuze te maken die het meest bij je ambitie past! Er is keuze genoeg!

Heb je advies nodig dan helpen we je hier natuurlijk graag bij!

Andere nieuwsberichten

Back To Top