Ga naar hoofdinhoud

NIEUWS

Cradle to Cradle (C2C)

Cradle to Cradle. Een term die steeds vaker ook in de interieur/architectuur wordt gebruikt.

De centrale gedachte van de filosofie achter cradle to cradle (wieg tot wieg), is dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Het eerste verschil met conventioneel hergebruik is dat er geen kwaliteitsverlies is, en geen restproducten die alsnog gestort worden. Deze kringloop wordt bedoeld met het motto: waste equals food.

Een fabrikant (en zelf een specifiek product) kan een brons, zilver, goud of platina certificaat krijgen. Dit naar gelang de verschillende onderdelen (materiaal gezondheid, product circulariteit, klimaat bescherming, water/vervuiling, sociale eerlijkheid) met goed gevolg zijn getoetst.

De eerste winst is natuurlijk al als er bij de productie van een item hernieuwbare grondstoffen worden gebruikt. En dan uitgaande van op z’n minst gerecyclede materialen, het liefst natuurlijk geupcyclede grondstoffen. Maar helaas zijn het doorgaans gedowncyclede grondstoffen waar mee wordt gewerkt en dan op de borst geslagen word kijk een hoe goed we bezig zijn.

Daarna is het zaak dat de fabrikanten een product maken dat (echt) lang mee gaat en niet na x keer vervangen moet worden ivm vroegtijdige slijtage.

Het boek ‘material matters’ geeft een  mooi inzicht in deze problematiek en doet zelfs voorstellen voor een oplossing.

Denk aan het ‘huren’ van verlichting ipv het kopen van lampen. Dan blijft de producent eigenaar van het product dus zal er alles aan doen om dit zo goed mogelijk te maken zodat er zo min mogelijk onderhoud aan moet worden gepleegd.

Dit betekend wel dat als je de ‘huur’ niet meer betaald dat je ok het product niet meer kan/mag gebruiken. Dus als het even tegen zit met je inkomsten (denk aan ontslag of zzp’ers)  ben je ook de service kwijt.

Neemt niet weg dat het goed is om materialen/producten te ontwerpen/aan te schaffen die niet passen in een wegwerp maatschappij. Aan de andere kant wil ook wel eens wat anders. De kunst is om hier evenwichtig mee om te gaan.

Het advies is om goed naar  jezelf en dus ook het ontwerp van je gebouw/interieur te kijken en een keuze te maken die het meest bij je ambitie past! Er is keuze genoeg!

Heb je advies nodig dan helpen we je hier natuurlijk graag bij!

Andere nieuwsberichten

Back To Top