opleidingsvisie dec 2011

December 2011

De geregistreerd interieurarchitect.

Voorheen kon je je na het voltooien van een opleiding aan een van de kunstacademische richting architectonische vormgeving in het architecten register inschrijven en mocht je de titel ‘interieurarchitect’ voeren. Deze beschermde titel staat voor bepaalde basis kennis en kunde. En was de enige opleiding die voor interieurarchitecten toegang gaf tot het architecten register, de andere architecten moesten een masters studie hebben gevolgd aan geaccrediteerde opleidingen.

Door Europese regelgeving en de bescherming van de interieurarchitectentitel is er een aantal jaren een masters traject gestart voor de interieurarchitect.

Na het behalen van een bachelor studie interieurarchitectuur kan je niet meer in het architectenregister inschrijven, hiervoor moet je na de 4 jarige studie en tweejarige specialisatie volgen (masters). Én daarna nog een praktijkperiode van een jaar of 3. Dus als je snel bent mag je na 9 jaar de (beschermde) titel interieurarchitect  voeren. Met als specialisatie retail design, office design oid. Wie zit hierop te wachten?

Een groot gedeelte van de architecten zeggen dat zij het interieur ‘er wel even bij doen’ (uitzonderingen daar gelaten). Met de crossover regeling van tegenwoordig kan een architect die aantoonbaar een aantal interieurs heeft ontworpen zich in het register inschrijven als interieurarchitect. Maw daar heb je geen aparte studie / academie voor nodig. Jammer dat ze nog steeds niet in zien dat het niet in het maken van een ontwerp is maar de aanvliegroute naar een uiteindelijk ontwerp is. –architectuur van binnen uit-. (zie algemene visie). En de specefieke kennis installatie, materialen en beleving van e te ontwerpen ruimte. Maar dat terzijde.

Aan de andere kant van het spectrum zijn de stylisten die verward worden met interieurarchitecten. De stylisten worden (door opdrachtgevers) geacht (en doen dat ook, met alle gevolgen van dien) complete verbouwingen te realiseren en de interieurarchitecten worden gevraagd voor een behang advies.

Beschermde titel of niet vormgever, media en architecten ‘mis’bruiken de titel te pas en te onpas.

Dus waarom bijna 9 jaar studeren en bewijzen dat je ‘interieurarchitect’ waardig bent. Je wordt niet serieus genomen door je vakbroeders en verward met stylisten.

Moet de geregistreerde interieurarchitect dan maar verdwijnen, NEE natuurlijk niet!

De interieurarchitect is een specialist in het landschap van de architectuur! Dit specialisme mag niet verloren gaan.

Hoe dan nu verder? Volgens mij zullen de academisch (master opleiding architectonische vormgeving) leeglopen, dan wel opdrogen. De afgestudeerde aan de bachelor opleiding interiordesign zal bijv de titel interieurvormgever oid mogen voeren, maar dat mag iemand die mbo bouw/design oid heeft gevolgd ook. Dus geen beschermde titel. Als je (geregistreerd) interieurarchitect wilt worden zul je, in mijn optiek, in de toekomst academie van bouwkunst (of tu) moeten volgen. En dan je masters interieurarchitectuur volgen. Hiermee ben je architect met de zienswijze vanuit het interieur als specialisatie! Dus een architectonisch-ontwerp vanuit het oogpunt van de gebruiker en niet vanuit het vormpje aan de buitenkant. De studie zal op bepaalde vlakken zwaarder zijn maar dat geeft de titel ook wel de waarde die het verdiend!

Peter klemann

int architect bNo